Το animation στο σχολείο

Το animation αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν η φαντασία, η δημιουργικότητα και το καλλιτεχνικό αισθητήριο των μαθητών, αλλά και η ικανότητά τους να συνεργάζονται δημιουργικά μέσα σε ομάδες. Όλοι αυτοί οι στόχοι πλαισιώνουν τον κεντρικό σκοπό που είναι η γλωσσική ανάπτυξη των μαθητών.

 

Οι δημιουργίες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης και σε μια θεματική που ονομάζεται «Δομή σεναρίου και τεχνικές κινούμενης εικόνας» και απευθύνεται στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Τους πρώτους μήνες, οι μαθητές βλέπουν, σχολιάζουν και αναλύουν, μαζί με τον εκπαιδευτικό, μικρές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Αυτές, μπορεί να είναι από ερασιτεχνικές παραγωγές και ταινίες μαθητών προηγούμενων ετών μέχρι επαγγελματικές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Σε αυτή τη φάση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σενάριο και πως αυτό είναι δομημένο σε μια ταινία, αλλά και σε θέματα που αφορούν στον κινηματογράφο όπως τα πλάνα, η φωτογραφία, η μουσική κ.α. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι μαθητές οργανώνονται μόνοι τους σε ομάδες και προχωρούν στην παραγωγή των δικών τους ταινιών. Πρώτα από όλα δημιουργούν τα δικά τους σενάρια και τα παρουσιάζουν στην τάξη σε μορφή story board. Τα «γυρίσματα» γίνονται από το παιδιά εκτός σχολείου και χωρίς τη βοήθεια του εκπαιδευτικού. Στη συνέχεια το υλικό έρχεται στο σχολείο και όλη η τάξη, μαζί με τον εκπαιδευτικό, προχωρούν στην αξιολόγηση του υλικού και στο μοντάζ. Τον πρώτο λόγο στο μοντάζ και στην τελική σκηνοθεσία έχει η ομάδα που έφερε τις φωτογραφίες, όμως συμμετέχουν όλοι οι μαθητές με ιδέες και προτάσεις. Κάποιες φορές το υλικό που έρχεται στο σχολείο δεν είναι αρκετά καλό και οι ομάδες αναλαμβάνουν να το ξανακάνουν ή να προσπαθήσουν ξανά με ένα διαφορετικό σενάριο.

 

Ο κόπος και η επιμονή όμως, ανταμείβονται με μια καλή ταινία!

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής ταινιών με τεχνικές κινούμενης εικόνας μπορείτε να βρείτε στο site: www.kinoumeno.gr